Бременност

През периода на чифтосването яйцеклетките напускат яйчника на кучката и се озовават във фалопиевата тръба. Мъжките сперматозоиди се движат нагоре през матката, вътре във фалопиевата тръба, където се съединяват с женските яйцеклетки. Тези клетки започват да се делят и няколко дни по-късно достигат до матката, където се закрепват за удебелената вътрешна мембрана. Продължават да се делят и формират хориона или "булото", както го знаят повечето хора. То защитава кученцата по време на бременността и също така ги храни. Хранещата част е известна като плацента. Тук става обмяната на храна, кислород и отпадъчни продукти между кученцата и майката. Двете кръвни системи обаче са разделени с тънка мембрана, така че майката и кученцата имат отделно кръвоснабдяване. Междувременно яйцеклетките се разбиват до кученцата, които в крайна сметка познавате.
Ще ви запознаем в общи линии със скоростта на развитие на плода:
Десет дни: яйцеклетките са дълги приблизително една дванадесета до една двадесета от инча.
Три до четири седмици: те са дълги близо един инч.
Шест седмици: дължината им е приблизително три инча.
Седем до осем седмици: приблизително пет инча дължина. През деветата седмица са дълги шест до осем инча.
Етапите на развитие също така са интересни.
Десет дни: оплодените яйцеклетки са достигнали до матката
Десет до 21 дни: появяват се следи от плода и могат да се различават следи от главата, тялото и крайниците
Три до четири седмици: виждат се първите индикации за нокти. През петата седмица стомахът е добре определен.
Шест седмици: появяват се големи косми по устните, клепките и т. н.
Седем до осем седмици: появили са се миглите и започва да се появява козина на върха на опашката, главата и крайниците. До деветата седмица кученцето е напълно покрито с козина и готово за раждане.
Обикновено кучката носи кученцата си между петдесет и осем и шестдесет и три дни, макар и да е имало случаи на кученца, износени седемдесет дни.
Ако се родят преди петдесет и осмия ден, вероятно кученцата няма да са живи.
Млякото трябва да бъде част от диетата на кучката и, ако това п харесва, от време на време трябва да получава риба и по едно яйце. Разнообразната диета в този период подпомага осигуряването на витамините, нужни за здравословен растеж.

 

Източник

 





{START_COUNTER}