Вчесване

ВЧЕСВАНЕ
       
   Вчесването подпомага кръвообръщението и смяната на остарялата козина. Търкането помага на кожата да диша. Вчесването е идеално за насърчаване на доброто здраве на кучето.
Повечето кучета имат нужда от вчесване, колкото и да е повърхностно то. Има кучета, които се нуждаят от изключително големи грижи за козината, така че, ако искате куче в идеална форма, решете го, ако ще да е поне веднъж седмично.
За късокосместите кучета е най-подходяща четката ръкавица. а за дългокосместите метална четка и гребен. Някои хора сами отстраняват остарялата козина на кучетата си. Може да се използува специално създаден за целта гребен, заострен от едната страна.
Определени кучета са далеч по-чувствителни от други и затова, когато вчесвате любимеца си, внимавайте да не сте груби. В противен случай ще пробудите лошия му нрав. Вчесвайте твърдо, но нежно - не забравяйте колко ви боли, когато ви дърпат за косата! От друга страна, трябва да сте твърди по отношение на ресането, независимо от желанията на кучето.
Козината на повечето кучета се състои от два вида косми външната покривка, която е от груби, дълги косми, и пухкавия мек мъх отдолу. При кучета като немската овчарка това прави козината напълно водоустойчива. При триминг на кучето се отстраняват горните твърде дълги косми, а меката долна покривка трябва да остане недокосната. Ето защо простото подстригване вместо "изскубването" на козината не е така добро за кучето, както правилното подстригване, което го освобождава от свободната остаряла козина.
Териерите трябва да бъдат подстригвани три или четири пъти годишно. Освен ако не сте много добри в това отношение, по-добре е да заведете кучето на професионалист. Един зле фризиран териер изглежда ужасно. Същото се отнася за пуделите и кокерспаньолите. Ясно е, че разходите се трупат, но ако сте много притеснени финансово, не си купувайте куче, което изисква много внимание за външния си вид.

 

Източник





{START_COUNTER}