Наследствеността не е "клонинг"



Наследствеността не означава пълно копиране на фена до ниво "клонинг".
Но пък е в основата на породността.
С понятията генна изменчивост и мутация много лесно се обясняват кръстоски,стигащи до абсурда.Например ако приплода от съешаването на две магарета е катър,никаква генна изменчивост не е налице,а участие на конят-съсед.
Използуването на даден признак от фенотипа,извън комплексната му оценка също е заблуждаващ аргумент.Например- много породи са със запълнена муцуна.Само маркер- запълненост на муцуната нищо не говори,когато оценяваме породност по външни белези.
Това трябва да е съчетано с нисък постав на ушите,малки уши,широк постав на очите и т.н.Ако те не са налице в комплекс,то е ясно че има отклонение от породността.Детайлите във фенотипа,даващи разнообразието в породата са цвят и дължина на космената покривка,както и степен на изразяване на породните маркери- повече или по малко изразени надочни дъги,сагитална бразда,запълненост на муцунта,съотношение муцуна/череп и прочие.

В крайна сметка се предполага че породността,оценена по фенотип,предполага определени качества на животното.
Това също се проверява - анатомия,психика.

За да можем да сме сигурни за всички характеристики на породата (особено ако участваме в изложби) е важно да имаме росоловното дърво на кучето си...





{START_COUNTER}