Окучване

ОКУЧВАНЕ
С наближаване времето на раждане, кучката става неспокойна, има мляко и се мъчи да си направи "гнездо". Ако има някой хубав топъл шкаф в кухнята или дневната, кучките с удоволствие го избират за раждане на кученцата си. Обикновено се постилат много вестници, а после и едно старо одеяло. Всяко кученце се ражда поотделно в своята плодна обвивка, но те трябва да са се разкъсали при раждането. Ако не е така, то
Стопанинът трябва незабавно да ги скъса. Плацентата следва всяко раждане.
Обикновено пъпната връв се прегризва от майката. Ако това не стане, тя трябва да бъде прерязана. Най-често обаче стопанинът не трябва да прави нищо, освен да набл(ода8а кучката, за да е сигурен, че тя няма
да нападне кученцата си. Ако изглежда склонна да го направи, махнете ги, щом се родят, и ги сложете в горещо одеяло, като поддържате температурата му с грейка с топла вода. После ги върнете на майката, след като се е родило и последното кученце. Проверете дали тя има мляко, като стиснете зърната, а после я оставете да ги накърми на спокойствие. когато майката се успокои и след като вероятно пийне малко топло мляко и хапне малко смляно говеждо, можете да смените изцапания вестник и одеялото и да почистите и оправите всичко.
Единствената причина за безпокойство е, ако кучката непрекъснато се напъва, а не се появява кученце. Ако се случи така и паузата между две раждания е прекалено дълга, това може да означава, че има мъртво или деформирано кученце и вие трябва да се обадите за ветеринарна помощ.
Друга причина за тревога е, ако не се ражда никакво кученце, а се появят кървави или зелени секрети.
Най-често стопаните страдат повече от кучката и само гледат часовника, чудейки се дали трябва да повикат помощ. Само опитът ще ги научи, но обикновено е най-добре животните да бъдат оставени на собствените им умения.

 

Източник





{START_COUNTER}