Уши и нокти

УШИ
Много хора бъркат в ушите на кучетата си с клечки за уши поради погрешното убеждение, че вътрешното ухо трябва редовно да бъде почиствано. Това е погрешно. Много по-безопасно е в ухото да се инжектира малко затоплено олио или пък капки за уши. В такъв случай ушната кал се "смазва" и излиза, когато кучето тръска ухото си.
Външното ухо трябва винаги трябва да е чисто от кафяви секрети, които означават ушни проблеми, но обикновено от заразен, а не паразитен характер. капките за уши с антибиотик следва да разрешат този проблем.
Ако кучето държи главата си на една страна или я тръска или чеше, потърсете съвета на специалист.
Никога не допускайте във вътрешното ухо да попадне сапун или вода. запушете ухото с медицински памук преди да третирате външната му част. При някои породи, като например кокерспаньола, козината се сплъстява и трябва да бъде отрязана, за да не възникне мокра екзема. каламиновият лосион и капки за уши обикновено отстраняват този проблем, щом въздухът успее да проникне в ухото.


ПОДРЯЗВАНЕ НА НОКТИТЕ
Повечето кучета, които редовно се разхождат по пътищата, изискват малко внимание към ноктите. кучета, които се разхождат главно по трева, обаче, наистина имат нужда ноктите им да бъдат подрязвани около веднъж месечно. Подрязването трябва да бъде правено от специалист или вкъщи с подходящи клещи за нокти. Никога не трябва да се опитвате да
го правите с обикновени ножици. Нокътят може да се счупи и да причини на кучето неописуема болка.
Дължината на ноктите варира в широки граници в зависимост от породата, а също и между кучетата от една и съща порода.
При белите нокти живецът лесно се забелязва и нокътят може да бъде подрязан на разстояние от живеца до около една
шеста от инча. Ако кучето трепне, не режете ноктите толкова къси. При счупен или разцепен нокът, обвийте нокътя с анкерпласт и той скоро ще се оправи.

 

Източник





{START_COUNTER}