Хранене

           Когато кучетата били диви животни, те избирали храната, която изискват, в естествено състояние и така било сигурно, че винаги получават онова, от което тялото им има нужда. Днес обаче кучетата трябва да разчитат на щедростта на стопаните си и са наказвани, ако се самообслужат с някоя домашно отглеждана птица, когато усетят, че им се иска пилешко. затова стопаните трябва да осигуряват храна, която положително съдържа всичко, от което кучето се нуждае, за да е в отлично здраве.
животните могат да оцелеят без вода продължително време, но здравето им се влошава при липса на вода или в случай, че получават вода само от време на време. затова първото правило е да сте сигурни, че и ден, и нощ на разположение на кучето ви винаги има изобилие от чиста вода. Без водата кучето не може правилно да храносмила.
Хранителните нужди на кучето могат да бъдат обобщени в две групи, които да наречем порцион за поддръжка и "производствена" дажба. Първата група представлява абсолютният хранителен минимум, но той може да е напълно достатъчен за едно възрастно куче, което по цял ден се излежава в ъгъла. Втората група означава, че активните или много активни кучета, като например състезателните хрътки или работещите ловджийски кучета, имат нужда от доста допълнителна храна, за да се справят.
Преди да разгледаме различните методи за хранене на кучетата, трябва да научим малко повече за съставките на храната.
Въглехидратите са необходими главно за производството на енергия затова бисквитите или хлябът са жизнено важни за диетата на всяко куче.
Потребно е и известно количество растителни влакна, които подпомагат пътя на отпадните продукти в червата, но кучетата имат нужда от по-малко влакна в сравнение с други домашни животни. Поради това никога не размачквайте прекалено храната на кучето така в червата ще се образува тестена маса и ще създадете проблеми. за здравето е жизнено необходима и твърдата храна.
Мазнините осигуряват "горене", за да бъде топло на кучето и да има то енергия, но прекалено многото мазнини са Вредни за кучето и довеждат до проблеми със сърцето или други неприятности.
Протеиновите храни, като месото и рибата, се използуват за изграждането на мускули. Ако се дават в излишък, натоварването на бъбреците става прекалено голямо и може да предизвика болест. Щом в червата се разпада твърде много протеин, може да се получи разстройство. затова при всички случаи трябва да се внимава храненето да е балансирано в името на доброто здраве на кучето ви.
Минералите са абсолютно необходими за добруването на кучето. Те са нужни за формирането на костите при подрастващите животни и за доброто състояние на кръвта и тъканите. Обикновено една добре балансирана диета съдържа достатъчно минерали за всички потребности на кучето. Ако обаче кучето не получава достатъчно минерали от храната си, то тялото му ги извлича от костите и тъканите.
Липсата на минерали причинява рахит и също така (6 съчетание с недостиг на витамини А и 0) води до бавно възстановяване след болести, придружавани от треска. Тя причинява екземи, а според някои дори води до истерия.
Не забравяйте, че малките кученца задоволяват нуждата от минерали от майка си, така че е особено важно да осигурявате най-вече калций и фосфор за преработване от кучката. калцият присъствува в млякото и костите, а може да се дава и през устата с патентовани продукти.
Еклампсията при кучката (болест, която често се среща няколко дни след раждане) е предизвикана от липсата на калций. Това е много опасно състояние, което може да доведе до смърт, ако липсата на калций не се парира с инжекция. животното става силно раздразнимо и може да колабира трябва бързо да се потърси ветеринарна помощ.
Може да се предполага, че има недостиг на минерали при следните случаи:
o ако краката на подрастващите кученца не са прави и имат издутини при ставите;
o ако козината им не блести и
o ако те постоянно се чешат, въпреки че нямат външни паразити.
На пазара съществуват огромен брой продукти, които осигуряват минерали, витамини и всичко друго, необходимо за здравето на кучето. Понастоящем има и богати познания за ролята на минералите при храненето на кучето.
кучетата се нуждаят от концентрирана храна. Те не са като кравите, които имат четири стомаха и могат да връщат храната и отново да преживят онова, което са погълнали. кучето има само един стомах, с който не трябва да се злоупотребява. Половината от диетата му трябва да се състои от месо, което понякога се сменя с риба.
Не забравяйте, че докато кученцата растат, млякото на кучката е много по-богато от това на кравата и по-сходно с козето мляко (много хора, развъждащи кучета, гледат и кози поради тази причина). кравето мляко може да стане по-близко до това на кучката. като се остави леко да поври, така че да се изпари част от водата.
Обикновено кучетата се нуждаят от две хранения на ден в средата на деня и вечер. Най-голямото ядене трябва винаги да бъде вечер, когато кучето има време да спи и обработва храната си.
Ловджийските или състезателните кучета рядко се хранят всеки ден. Те получават огромни порции три пъти седмично и, изглежда, се поддържат в изключителна форма с този режим. за стопанина на обикновено куче обаче не е подходящо да храни питомника си така, макар че има доста разпространен обичай кучето да се оставя на гладна диета веднъж седмично. Все пак, не забравяйте, че редовното ядене е изключително важно в живота на едно здраво куче. Слюнката започва да се отделя по бремето, обичайно за хранене. В случай, че не бъдат използувани, храносмилателните сокове могат да доведат до стомашни разстройства.
Ако кучето ви не получава очакваното от него ядене, вие го разочаровате и вярата му у вас не може да бъде така силна, както би трябвало.




{START_COUNTER}