Болести и проблеми

ПЪРВА ПОМОЩ
Във всеки дом с куче трябва да има кутия за първа помощ, чието съдържание е изписано ясно на етикет, и, евентуално, списък с това, какво трябва да се прави при спешен случай. Изненадващо е колко много хора се паникьосват, ако нещо се случи на кучето им. Наред с други неща, кутията за първа помощ трябва да съдържа следното: сода бикарбонат за ужилвания от пчели и мехлем за ужилване от оси. Във всяка кутия за първа помощ трябва да има и препарат за антисептично третиране на порязвания и изгаряния, който, освен това, е изключително полезен за стерилизиране на инструменти, когато в къщата има болно куче.
ПОРЯЗВАНИЯ
Порязванията може да са малко по-силни от одраскване или пък да са дълбоки и изискващи вниманието на специалист.
Можете да познаете дали някое лошо порязване е прекъснало артерия или не, като наблюдавате как излиза кръвта. Ако тя излиза на тласъци, в ритъм с пулса, значи има прекъсване на артерията и кървенето трябва да бъде спряно на всяка цена, или може да изгубите кучето. Най-добрият метод при силно кървене е да сложите турникет над раната. Това става, като завиете чиста кърпичка около крайника, ако нараняването е на крайник или лапа, поставите молив в кърпичката и го въртите, докато кървенето спре. Трябва да има натиск над раната и от страната на нараняването, която е най-близо до сърцето. Важно е турникетът да не е така стегнат, че да нарани крайника, а само толкова, че да спре кръвоизлива. Топ трябва да се разхлабва на около десет минути, за да проверявате дали кървенето е спряло.
Ако кървенето е от вена, при какъвто случай потокът на кръвта е равномерен, турникетът трябва да се постави под раната. В случай, че това е невъзможно, натискайте върху парче, поставено директно на раната.
Кръвта от артерия винаги е по-ярка от тази от вена.
Кучето трябва да получи ветеринарна помощ възможно най-скоро, а дълбоката или много неравна рана най-добре може да бъде зашита от ветеринарен лекар.
Подобни сериозни наранявания не се случват често при кучетата, освен когато те са пострадали на пътя или са се порязали на жица или стъкло. Но кучетата често имат незначителни одрасквания и порязвалия. В такъв случай заздравяването е много бързо, ако мястото се промие с антисептичен разтвор и след това се държи чисто.
Обикновено раните заздравяват с така нареченото "гранулиране навътре". Гранулациите са малки маси клетки, които съдържат възелчета новообразувани кръвни телца последните се формират на заздравяващата повърхност на раната и, като се умножават, обграждат раната, докато цялата повърхност е оздравяла. Понякога този процес излиза от контрол и се получава прекомерно гранулиране, което е известно като "гранулационна тъкан около раната". Ако има сурово месо, раната не може да зарасне и частта над повърхността п трябва да се изгори с пръчка сребърен нитрат. Тогава вече заздравяването е нормално.
Кучетата имат особено упорития навик да държат раните отворени, като ги ближат. затова раната, която е с шев, е по-вероятно да заздравее бързо.
Съществува мнение, че йодът не е подходящ за първа помощ. Той може да бъде изключително опасен поради тенденцията му да запечатва раната и микробите в нея. Освен това някои кучета се чувствителни към йода и реакцията е по-лоша от самата рана.
НАТЪРТВАНИЯ
Натъртването е контузия, при която кожата не е засегната. Получава се кървене под кожата, оттук обезцветяването на тъканите. Натъртванията изискват превръзка със студена вода или пък леко течаща отгоре вода. Получава се отличен студен компрес от хомеопатична тинктура от невен, разредена с вода и приложена на парче върху натъртеното.
ТРЕВНИ СЕМЕНА
Понякога в окото на кучето попада тревно семе, което му причинява силна болка. като първа помощ капнете в окото възможно най-бързо рициново масло и заведете кучето на ветеринарен лекар. Топ ще разбере колко сериозно е нараняването, като оцвети окото с флуоресценция, която остава в драскотината и се отмива от нормалната ненаранена повърхност. Ако е издраскана роговицата, обикновено в окото се слагат кортизонови капки и се получава оздравяване. Много е важно да попречите на кучето да търка пострадалото си око.
Понякога тревните семена попадат в ухото и създават много проблеми. И отново, нищо друго не можете да направите, освен да капнете малко топло олио в ухото. Останалото е работа на специалист - с ауроскоп, който прилича много на фенерче, ветеринарният лекар може да види вътре в ухото и да махне досадното тревно семе.
ИЗГАРЯНИЯ
Изгаряния и попарвания се случват, когато домашното куче блъсне заетата домакиня и стане причина тя да го залее с вряща вода. като първа помощ подстрижете козината и поставете на засегнатото място влажна сода бикарбонат. Ако изгарянето е от трета степен и има мехур, не пукайте мехура. Покрийте го със сода бикарбонат и отгоре поставете влажно чисто парче. Бързо осигурете квалифицирана помощ.
При всички случаи на сериозни наранявания кучето вероятно страда от шок и трябва да го държите на топло с помощта на печка или като го завиете с одеяло. Ако склони да пийне малко топло мляко, това помага в борбата с шока.
ФРАКТУРИ
Ако подозирате, че има фрактура, не премествайте кучето. Направете шина и превържете леко. Важно е максимално бързо да заведете кучето на ветеринарен лекар, за да му направят рентгенова снимка. При внимателни грижи няма причини кучето да не успее напълно да се възстанови от такова нараняване.
ЗАДУШАВАНЕ
Понякога при кучетата се получава задушаване, което е много страшно за стопанина. Ако кучето се задушава с парче кокал, трябва да се опитата да го махнете, като свиете кутрето си и положите усилия така да върнете парчето кокал. Според нас, на кучетата изобщо не трябва да се дават кокали, освен ако не са цели пищяли.
ЗАБОЛЯВАНИЯ
Смятаме, че гледането на болни животни много прилича на гледането на болни хора.
Мястото, където се грижите за тях, трябва да е топло и все пак проветриво. килимите трябва да са защитени или да се махнат, ако кучето има проблеми с червата или бъбреците или има вероятност да повърне.
Огънят на въглища, в случай, че това е възможно, е най-добрият метод за затопляне на стаята, тъй като осигурява не само топлина, но и вентилация.
Винаги трябва да има изобилие от вода, освен ако поради някаква конкретна причина ветеринарният лекар не е забранил това.
За кучето трябва да се направи "дреха" от памук или вата, ако то има пневмония и също трябва да се подсигури възможност за смяна на завивките и чаршафите му.
Диетата трябва да е примамлива за кучето, но помнете, че пациентът не се движи както обикновено. Да го прехранвате или карате да поеме нещо, което не иска, може само да навреди. Белтъците на яйцата лесно се приплъзват надолу по гърлото на кучето през отпуснатите му устни и естествения джоб на кучешката буза кучетата могат да живеят само на тази диета известно време. Може да се желира месно вариво от говеждо или телешко, което лесно се дава на кучето. Обикновено, кучетата ядат заешки черен дроб, дори когато нищо друго не може да ги изкуши. Мозъкът и, разбира се, млякото са отлични за болното куче.
Всичко, което е концентрирано и лесно смилаемо, може да поддържа силите на кучето и да храни тялото му, без излишно да натоварва храносмилателните органи. Ако кучето поеме нещо доброволно, това е много по-ценно от насилственото даване на храна и има помалка вероятност тази храна да бъде върната.
Нещо, което може да накара читателите ни да се усмихнат, е съветът ни да не съчувствувате на кучето си прекалено много, когато то е болно. Ако кажете на кучето си: "Бедното! Наистина изглеждаш болно!", то видимо "клюмва", докато накрая наистина добие болен вид. както при хората, така и при кучетата е вярно, че психиката има сила над материята.
Друга важна част от грижите за болното куче е да го оставяте да спи или си почива колкото се може повече. Естествено, човек така се тревожи, че е склонен непрестанно да се връща при кучето с надеждата да види признаци на подобряване. Това обезпокояване на животното обаче по-често забавя оздравяването му.
Общите правила за гледане на болно куче включват спокойствие и тишина, чистота във всичко, свързано с пациента, топлина и добра вентилация без наличие на течение.
АБСЦЕСИ
Абсцесите могат да бъдат предизвикани, чисто и просто, от бактерии и, разбира се, лекът тогава е даването на антибиотици.
Понякога обаче абсцесите са подкожни, не гнойни, а с кръвен серум този тип се разнася доста бързо при отваряне.
Ако абсцесът е гноен, най-доброто лечение е честото промиване с гореща вода до пожълтяване на "главичката". На този етап на абсцеса може да се направи пункция, за да изтече гнойта. После върху раната се поставя с парче чиста тъкан някакъв крем с антибиотик, като например ауреомицин или пеницилин. Дръжте раната отворена, докато инфекцията утихне.
АРТРИТ
Докато артритът е доста конкретна дума, която всъщност означава възпаление на става, то ревматизмът е един от онези твърде неясни термини, свободно използувани за редица болести, които основно причиняват болка при движение или натиск. Причината изглежда до известна степен "мъглива", но е сигурно, че кучетата често са засягани от болест, която предизвиква болки в мускулите, влошаващи се при движение.
Най-много тази болест се среща при по-възрастните животни и обичайно възниква при нередовно движение. Понякога се забелязва например при работещите кучета след дълъг ден, предшествуван от няколко дни почивка. Също така често се среща, когато животното се е намокрило и простудило, и могат да бъдат засегнати много различни групи мускули.
Вероятно болестта е най-честа при мускулите на гърба, плешките и челюстта, но може да бъде и трудна за локализиране, тъп като почти всяко движение може да доведе до контракция на отдалечени мускули.
При подозрения за тази болест, топлината, почивката и аспиринът изглежда са най-добрите методи за първа помощ. Също така трябва да дадете слабо очистително, тъп като често на животните е трудно да заемат позиция за дефекация.
Невъзможно е да се определят симптомите на артрита, тъй като може да е засегната почти всяка става в тялото. Обикновено засегнатата област е болезнена и с повишена температура, а ако става въпрос за крайник, има накуцване.
Понякога артритът може да се развива много бавно и е трудно да се диагностицира без помощта на рентгенова снимка. Често топ се забелязва, когато при някаква рана всъщност бъде засегната капсулата на ставата. Ставите на гръбнака са особено сложни, тъй като всички прешлени са разделени от "подложки", които обикновено се наричат дискове. Понякога, вследствие рана или възрастта, а най-често поради естествено предразположение, като например у кучета с дълъг гръб, части от тези дискове изпъкват и така обикновено пречат на функциите на нервите, излизащи от гръбнака, и това води до определена степен на парализа, варираща от леко олюляваща се походка до пълна парализа.
Често в началните етапи това състояние е много болезнено. Лечението на такива случаи е твърде продължително и може да изисква значителни умения за добри грижи за болния, за да се помага на кучето да изпразва червата и мехура си. Трябва да се потърси професионален съвет, а често е необходимо да се направи рентгенова снимка, за да се изясни диагнозата.
МЕЖДУПРЮСТНИ КИСТИ
Съществуват много и различни мнения за това, кое причинява междупръстните кисти. Повечето хора са съгласни, че по някакъв начин в тъпаните са проникнали организми там, където се появят гнойните подувания. Те предизвикват твърди болезнени бучки, които кучетата непрекъснато ближат. Те се пукат и заздравяват, а после, много често, се появяват отново.
Често тези рани се разнасят след срязваме и лечение с някакъв антибиотик. Горещите компреси са много добри и често могат да спестят разреза.
кучетата, които излязат от форма, по-често получават такива кисти. Един курс на прилагане на витамини изиграва огромно значение за предотвратяване на тяхната поява.
ЦИСТИТ
Циститът, или възпалението на пикочния мехур, засяга женските кучета и обикновено се дължи на настинка. кучката "вика", когато има натиск върху мехура й, а също и когато освобождава урина. Обикновено, това състояние бързо се преодолява с антибиотици. Това олекване не бива да се бърка с кистите или туморите.
ДИАБЕТ
Ако подозирате, че кучето ви има диабет, първото, което трябва да направите, е да изследвате урината му за захар. Диабетът е състояние, при което в урината има излишък от гроздова захар поради недостатъчност на вътрешната секреция на панкреаса.
когато се приготви синтетичен препарат от островните клетки на панкреаса и той се инжектира в правилно количество в тялото, тази излишна захар изчезва от урината.
Понякога диабетът води и до перде на окото, което се отразява на зрението, и кучето става много мудно.
Според някои ветеринари, ако кучето развие диабет, е по-състрадателно да бъде приспано, тъй като непрекъснато повтарящите се инжекции са единственото лечение, а приложението им не е много добро към животното.
ЕНТРОПИУМ
Тази болест се причинява от обърнати навътре клепачи. Според някои тя е наследствена, други смятат, че се причинява от възпаление на конюнктивата или вътрешността на клепачите. Лечението е хирургическо отстраняване на елипсовидно парче кожа от външната повърхност на клепача и зашиване на краищата, което кара миглите отново да се обърнат навън. кучето изпитва много лек дискомфорт.
Понякога при кучетата се среща и обратното конюнктивата или вътрешността на клепача се обръща навън и тогава се прави операция за отстраняване на част от конюнктивата от вътрешната страна на клепача.
Тази болест е обикновена за кучета, като блъдхаунда и санбернара, но може да изглежда много отблъскващо при други породи.
Докато сме на темата за очите, трябва да споменем, че понякога кучетата получават брадавици по клепачите. Те се разпространяват тревожно бързо и според нас трябва да потърсите съвета на ветеринарен специалист веднага, щом ги забележите, за да не се стигне до ослепяване.
Възпалението на клепачите се нарича блефарит и може да бъде изключително опасно и да предизвика слепота, макар и в днешните времена на кортизон и други лекарства да можем да се надяваме на по-добро лечение. Това не е болест, която може да се лекува вкъщи и силно ви препоръчваме да се консултирате с ветеринарния си лекар незабавно. Може да става дума за обикновено състояние, предизвикано от прах или трина, а може и да не е така. Ако има блефарит, вероятно кучето ще има непоносимост към светлината, така че го дръжте в затъмнена стая, докато дойде ветеринарният лекар.
СЪРДЕЧЕН УДАР
Учестеното тежко дишане може да е знак за беда кучето трябва да бъде заведено на сенчесто или прохладно място, или то може да получи сърдечен удар. Случвало се е куче да умре по време на изложба в горещо време поради сърдечен удар.
Ако има опасност от удар, незабавно сложете студени компреси на главата, а ако температурата е изключително висока, поставете кучето в студена вода докато температурата спадне до безопасно равнище за кучето. Разбира се, кучето трябва да бъде подсушено, или ще предизвикате простуда. В случаи, когато животното е в съзнание, студените напитки са безценни.
Причина за сърдечни удари е затварянето на животните в коли със затворени прозорци. Само един безразсъден стопанин може да направи такова нещо.
ПРОБЛЕМИ С БЪБРЕЦИТЕ
Ако ви се наложи да четете за бъбреците в някоя ветеринарна книга, то вероятно ще поумнеете съвсем малко. Това е доста сложна тема.
Грубо казано, обаче, бъбреците са в тялото, за да отделят урина и да действуват като селективни филтри, които позволяват преминаването само на вода и соли и задържат албумините и захарта.
Ако кучето изяде нещо, като например остарели кучешки бисквити, това може да претовари бъбреците и те трябва да работят извънредно, за да освобождават урина и така да облекчат претоварването.
Такова претоварване може да бъде причинено и от бактериална инфекция, но произтичащото прекомерно освобождаване на урина е почти същото.
Антибиотиците са част от лечението. Топлината, слабителните, лесно смилаемата храна и ечемичната отвара дават на бъбреците почивката, от която се нуждаят, за да се възстанови нормалното им състояние.
Никога не омаловажавайте бъбречните проблеми и винаги търсете професионален съвет рано.
ИНФЕКЦИОЗЕН ВИРУСЕН ХЕПАТИТ
Макар че тази болест се причинява от вирус, тя не е толкова лесно заразна, дори и в кучешките пансиони. Може би това се дължи на факта, че някои кучета са заразени, но болестта при тях протича така леко, че минава незабелязано. Други животни може да проявят всякакви симптоми от леко протичаща форма до остра болест, последвана от смърт в рамките на няколко часа или дни.
При леката форма диагнозата е изключително трудна, но при по-акутните случаи животното става силно подтиснато, има повишена температура, нарастваща жажда, повръщане и болки в предната част на дъното на корема Обикновено кучето отказва да яде и може да има разстройство. Повръщането често е жълто и с жлъчка, а животното все по-силно се обезводнява. При по-острите форми черният дроб е толкова увреден, че бързо настъпва смърт.
ЛЕПТОСПИРОЗА
Тази болест има два вида. Първият се причинява от организъм, наречен Leptospira icterohcmorrhagica и е по-широко известен като "жълтеница". Този бацил засяга главно черния дроб и възпалението на органа предотвратява естественото отделяне на жлъчка. Именно жлъчката, циркулираща в кръвта, причинява жълтото обезцветяване, което е такъв изявен симптом в по-късните етапи на болестта.
Животното губи апетит, става много подтиснато и често вдига температура. Повръщането се среща доста често първоначално бяло, после жълто. След известно време започва да се появява жълто обезцветяване, което в най-забележимо в бялото на очите и по венците. При светлите кучета кожата на корема също е забележимо жълта. кучето отказва да поема храна и обикновено има повишена жажда. животното повръща всичко, което изпие, в рамките на няколко мига. Депресията е подчертана, бързо настъпва обезводняване, последвано от смърт, в крайни случаи пет до шест дни след началото на симптомите.
Опитният наблюдател ще забележи, че мембраните на очите и устата потъмняват и се изпълват с кръв преди да се появи жълтото обезцветяване.
Лечението при такива случаи се свежда отново до добри грижи. Топлината и честите малки дози течности, за предпочитане заедно с глюкоза, са жизнено важни. Съществува серум и антибиотиците (пеницилин, стрептомицин и т. н. ) също са ценни. Освен това съществува превантивна ваксина, която може да се постави по всяко време след навършване на четири месеца.
Този конкретен микроб засяга много различни животни, включително, понякога, и човека и най-често причината за разпространение е обикновеният плъх. Микробите се отделят в слюнката и урината.
Вторият вид е Leptospira canicola Този бацил е тясно свързан с онзи, който причинява жълтеницата, но обикновено предизвиква възпаление на бъбреците (нефрит) с различна интензивност.
Известно е, че се заразяват твърде много кучета, като често те не показват симптоми на разболяване, но бъбреците остават засегнати. Това вероятно е причина хроничният нефрит да е една от най-разпространените причини за смърт при възрастните мъжки кучета. Често, обаче, болестта предизвиква различни степени на неразположение. Симптомите могат много да варират, но обикновено има покачване на температурата, загуба на апетит, повръщане и разстройство. Често в областта на бъбреците има болка, мембраните може първоначално да се изпълнят с кръв, а по-късно да станат твърде бледи, като, понякога, има малки кръвоизливчета по венците. Дъхът става много неприятен и понякога по зъбите се появяват петна. При доста висок процент от случаите има възстановяване, ако навреме се потърси професионална помощ.
ПАРАФИМОЗА
Тя се среща почесто при дребни, отколкото при едри кучета. Причинява се от това, че отворът на обвивката е твърде малък и се свива върху пениса, когато той е изпъкнал. Така пенисът се подува и става болезнен и не може да се прибере без помощ. Ако това не бъде забелязано в ранните стадии, върхът на пениса става силно възпален.
Лечението се свежда до това, да се пробва обвивката да се върне върху пениса; ако трябва, върху пениса се поставя малко медицинско парафинено олио за "смазваме". Ако кучето го допусне, ледът помага за намаляване на отока. за да се проведе лечението, кучето трябва да лежи по гръб или настрани. Ако не успеят мерките за първа помощ, може да се наложи ветеринарният лекар да направи разрез в препуциума, за да може пенисът да се прибере.
ПНЕВМОНИЯ
В днешно време благодарение на антибиоците пневмонията е далеч по-малко опасна болест от преди. Тя не се среща често при кучетата и обикновено възниква като усложнение от някаква друга болест, например гана. Може да бъде и вторична инфекция след злополука или дори обикновена настинка, ако кучето бъде оставено да се простуди или се намокри.
Симптомите са треперене с повишена температура. Дишането е учестено и болезнено. Ако имате известен опит, поставете ухо върху ребрата на кучето зад предния крайник ще чуете стържещо вдишване и издишване. за да се различат тези звуци, обаче, трябва опит, но, във всеки случай, собственикът на куче, страдащо от пневмония, трябва да потърси професионална помощ. При пневмонията обикновено кучето стои легнало настрани.
Най-напред на кучето трябва да се направи "дреха" за пневмония. за целта може да купите облечен с марля памук от която и да е аптека. Трябва да има дупки за главата и предните лапи и да се пришият връзки, за да стои дрехата на място.
Цялостното лечение на пневмонията зависи от приложението на антибиотици и от това, на кучето да е топло, но да получава то и чист въздух, за да се подпомага дишането му.
Апетитът на кучето е влошен, затова трябва да му се дава лека и силна храна. Червата трябва да са в разхлабено състояние, което се подпомага с даването първоначално на очистително, а после на течен медицински парафин. Лекарствата, необходими за лечението на пневмония, не могат да бъдат осигурени от обикновения собственик. жизнено важно е да наемете ветеринарен лекар, който да се заеме със случая максимално бързо.
ТОНЗИЛИТ
Ако сливиците и гърлото на кучето са червени, то това определено говори за тонзилит. Тъй като болното гърло може да бъде начало на много болести, разумно е да премерите температурата на кучето и да се консултирате с ветеринарния си лекар.
Мерките за първа помощ, разбира се, са като при хората половин до цял аспирин в зависимост от размера на кучето и затопляне на пациента. Точно тук антибиотиците идват на помощ, ако става въпрос за по-сериозен случай.
Кучето трябва да получава меки храни, като например смляно говеждо, мляко и малко мед, стига то да го приема.
ТУМОРИ
Злокачествените тумори или ракът името, с което те са по-известни, се срещат, когато има внезапно мултиплициране на определени клетки от тъканите и разяждане на костта. Ако злокачественият тумор не засяга костно вещество, както например ракът на млечната жлеза, една операция в ранния стадий може да бъде много ефективна. В много случаи обаче туморът расте толкова бързо, че прогнозата е лоша. консултирайте се с ветеринарния си лекар веднага, щом забележите непозната подутина, където и да е тя. Може да става въпрос и само за киста, която лесно може да бъде отстранена.

 

Източник

{START_COUNTER}