Грижи за новородените

 ГРИЖИ ЗА МАЛКИТЕ КУЧЕНЦА
През първите три седмици майката прави всичко необходимо, за да се грижи за кученцата. Не се тревожете прекомерно, ако понякога тя избута определено кученце от "гнездото". Неопитните стопани го връщат обратно или дори се опитват да го хранят изкуствено с бутилка. В подобни случаи често се установява, че нещо с кученцето не е наред. Майката, изглежда, знае това.
започнете да отбивате кученцата на около три седмици. Учете ги да пият топло мляко, като слагате капка на края на муцуната те ще я изближат. Учете ги да ядат дребни късченца смляно или кълцано говеждо, като ги поставяте на самия връх на езика. за нула време всички кученца ще започнат да чакат с нетърпение тази допълнителна храна и кучката ще се отделя от тях доста.
До навършване на шестседмична възраст кученцата трябва да са отбити, макар че някои хора предпочитат да им дадат още две седмици. При хубаво време трябва да им се разрешава да си играят на слънце на ливадата или на постелка. Ето защо кученцата, родени през лятото, са много по-лесни за гледане от зимните.
кученцата трябва да се обезпаразитят вътрешно на тримесечна и повторно на шестмесечна възраст след това всичко трябва да е наред. Те трябва да получават допълнително витамини, обилна и качествена храна и чист въздух. Да не забравяме топлото, сухо и защитено от течение
място за спане.
Никога не допускайте кученцата да се преуморяват от "мачкане" на деца. То ги прави раздразнителни и така те започват да ръмжат и хапят на ранна възраст. контролирайте ги и внимавайте за сигнал на ръмжене или неспокойно мърдане, което означава, че им се е натрупало достатъчно.
От най-ранна възраст ги учете да пазят чистота в къщата. Това се постига, като на всеки два часа ги изваждате на едно и също място с
едни и същи думи "Побързай!" и ги хвалите щедро, когато се справят. Един внимателен стопанин рядко има нечисто кученце дълго време.
Никога не учете кученцата да се облекчават върху вестник това е един изключително лош навик! Ако живеят в апартамент, давайте им легенче с пясък или трева или торф.
Всичко се свежда до асоциация на идеите, а никой не иска кучето в по-късния си живот да асоциира хартията с облекчаването. започнете така, , както смятате да продължавате. ИЗКУСТВЕНО ХРАНЕНЕ НА РЪКА
В повечето случаи природата дава на майката достатъчно мляко, за да изхранва кученцата си. Има обаче случаи, когато майката няма достатъчно мляко. Тогава бързо трябва да откриете допка или да се захванете с изкуствено хранене, което е доста трудно. Понякога ветеринарят ви може да знае къде да намерите дойка. Понякога някоя котка с новородени ще откърми и кученце с голяма любов.
Във всеки случай, ако наемете дойка, то тя ще дойде с някое от нейните кученца и трябва да бъде върната на стопанина й, когато кученцата са отбити.
Ако кученцата се хранят изкуствено с ръка, за целта трябва да купите от аптеката патентована бутилка и биберони. Бутилките и бибероните трябва да са безупречно чисти, а кученцата да се хранят на всеки два часа през деня и нощта като начало. Има много марки мляко на прах на пазара, които са подходящи за малки кученца.

 

Източник





{START_COUNTER}