Кучешките храни

Кучешките храни са различни по качество. Така, както и компаниите, които ги произвеждат. За някои производители качеството си остава само на думи. За други пък е начин на живот.

Качеството на една храна се измерва от кучето ви. Според неговата активност, външен вид и начина, по който се държи, когато го храните с дадена храна. Без значение какво твърди фиррмата-производител – ако кучето ви няма грейнали очи, копринена козина, здрава кожа и нормално тегло – значи храната е неподходяща за него.

Не всички кучета понасят еднакво всички видове храни.

Повечето кучешки храни се категоризират като Economy, Regular, Premium, *super Premium и Performance. Храните Regular и Economy с с много по-различна формула от тази на super Premium и Performance.

Кучетата имат обикновени стомаси и къса храносмилателна система, създадена да смила месо. Те не произвеждат в слюнката си амилаза, която е необходима за смилането на предварителното скорбялата. Макар, че се приспособяват към храните с високи нива на растителен протеин, кучетата понасят по-добре храните с високо съдържание на животински протеини и мазнини.

Като проверявате етикетите на храни от клас *super Premium и Performance, животинският протеин трябва да се намира на челно място в списъка с компонентите. Протеините трябва да бъдат от пилешко, пуешко месо или птичи субпродукти, както и от свинско, телешко или месни субпродукти. Необходимо е да има поне два източника на мазнини, за да бъде организмът адекватно снабден с мазнини и мастни киселини.

Източникът на енергия за кучето е мазнината. Животинската мазнина съдържа крайно необходимите мастни киселини и осигурява лесносмилаем и висококалоричен източник на енергия. Като цяло птичите мазнини – пуешки, пилешки или други, са с по-добро качество, защото имат повече ненаситени мастни киселини и са по-лесно смилаеми от сланината и маста.

Растителните мазнини като соевото, царевичното,сусамовото или лененото масло имат високи нива на линолинова киселина, незаменима за кучетата мастна киселина. Тези масла трябва да бъдат комбинирани с животински мазнини за най-добри дългосрочни резултати.

Въглехидратите са третата по важност хранителна съставка в съвременните *super Premium и Performance храни. Простите въглехидрати в кучешките храни произлизат от качествени източници като ориз, овес, царевица или жито. Ако се приготвят правилно са лесни за смилане.

Фибрите са необходими за правилното храносмилане и образуването на изпражненията. Те са сложни въглехидрати, на които са богати цвеклото и доматите. Други източници са оризът, соевите и овесените шушулки, житните трици и фъстъчените обелки. Във всички тях фибрите се съдържат изключително в обвиваката на зърното и (с изключение на фъстъчените обелки) при микроскопско изследване показват, че имат малки остри ръбчета, които правят малки прорези във вътрешността на червата и намаляват ефективността им при храносмилането. Фъстъчените обелки, обаче, могат да бъдат замърсени с афлатоксини и не бива никога да се използват в производството на висококачествена животинска храна.

Витаминното и минерално подсилване е неизбежно и необходимо при производството на сбалансирана кучешка храна. Въпреки че витамините и минералите образуват не повече от 2% от цялото количество, те осигуряват някои от най-съществените хранителни вещества. Това са от 12 до 16 витамина и от 15 до 25 минерали. Често списъкът с тези съставки е значително по-дълъг от списъка с основните вещества. Търсете този списък за всяка кучешка храна. В храните от класа super Premium обикновено има повече от един източник за всеки витамин или минерал. Съдържанието на *super Premium храните е значително по-богато от другите.

Не се препоръчва да давате каквито и да е било добавки заедно със *SuperPremium-а.

За да си представите нещата по-ясно помислете, че super Premium = Diesel Alpin, а Regular/Economic = на проста нафта. Е, с кое ще върви по-добре колата ви ?

Източник: http://dog.bg
{START_COUNTER}