Къпане

 КЪПАНЕ
   
      Не съществува изрично правило колко често да се къпе едно куче. Добрата баня веднъж месечно с качествен кучешки сапун подпомага кръвообръщението и смяната на остарялата козина. Ако обаче куче ви изглежда със здрава козина и чисто, няма защо да се тревожите. В случай, че кучето понамирисва или се чеше, или пък козината му пада прекомерно много, изкъпете го. когато козината е чиста и лъскава и редовно вчесвате кучето, не е нужно да го къпете повече от веднъж на три месеца.
Къпането прави козината по-мека и й отнема естествените мазнини, но търкането при подсушаването на кучето и свалянето на старата козина компенсират това. Винаги използувайте качествен кучешки шампоан. Съществуват много марки, а резултатът трябва да е едно симпатично, добре ухаещо, чисто куче.
Къпането в морето не е добро за кучешката козина и често предизвиква екзема. Оставете го да се къпе ако иска, но след това го пъхнете във ваната и отмийте солта с топла вода преди да го подсушите. В противенслучай солта оставя наноси по козината, които в крайна сметка водят до чесане. От това страдат повече дългокосместите, отколкото късокосместите породи. Ако искате доказателство, че морската вода е вредна за космите, отидете на морето и вижте в какво състояние става собствената ви коса след няколко дни киснене в солената вода

 

Източник





{START_COUNTER}