При кастрация

КАСТРАЦИЯ
Някои мъжки кучета стават много симпатични и собствениците им oнямат проблеми с тях - те нито преследват разгонени кучки, нито стават хиперсексуални и се занимават с антисоциални прояви, като например да обкрачват крака и възглавници или да вдигат крак при всеки уличен стълб.
Според мнозина специалисти, най-добре е, ако кучето не е за размножаване или участия в изложби, да го кастрирате при ветеринарен лекар. След такава операция не се наблюдават лоши странични ефекти. Те не загубват характера си, нито пък надебеляват, ако ги храните благоразумно. Те си остават бесели, щастливи кучета, много по-приятни за гледане. Не може да се каже същото за кучките, на които са отстранени яйчниците. Те стават не така интелигентни, мързеливи и много лесно затлъстяват
с годините.
Кастрацията на мъжкото куче е сравнително проста и се състои в хирургическото отстраняване на двата тестикула. Естествено, това изисква обща упойка, но при съвременните методи за анестезия и едно здраво животно рисковете са много малко.
След това всеки тестикул се маха, като се прави разрез в скроталната торбичка, лигира се спермената връв и органът се изрязва. Раната се дренира и не се зашива. Излекуването е много бързо и приключва за няколко дни. В рамките на две седмици възрастното животно напълно се е възстановило и е готово отново да бъде обучавано.
Резултатът от операцията се проявява през следващите месеци. животното вече не проявява сексуална възбуда в присъствието на други кучета или кучки, става по-послушно, откликва на обучението с по-голяма готовност и то без да губи от радостта си от живота. Разбира се, загубата на сексуалния интерес води до по-голям интерес към храната и удобствата. животното чака храната си с по-голямо желание и с готовност поглъща много повече, отколкото има нужда.
Собствениците не бива да се поддават на изкушението да прехранват, тъй като животното е склонно да повишава теглото си. Веднъж натрупало се, излишното тегло е много трудно за сваляне.

 

Източник

{START_COUNTER}